poniedziałek, 26 lipca 2010

To jeden ze starych przepisów rodzinnych, który nieco zmieniony znalazłam ostatnio w książce o ziołach. Dodatkowo przerobiłam go zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian i otrzymałam przepyszny dodatek do mięs, wędlin i pieczonych ziemniaków.
Przepis dodaję do akcji "Kulinarne perły z lamusa", "Co na grilla?", "Smacznie i pomidorowo".

...

.

...
Musztarda pomidorowa
k - 20 dużych bardzo dojrzałych pomidorów,
k - szklanka octu winnego dobrej jakości,
g - 1-2 łyżeczki kurkumy,
sł - 15 dag nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - 1/2 łyżeczki cynamonu,
o - 1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę,
o - 1/4 łyżeczki bardzo drobno zmielonego czarnego pieprzu,
o - 2-3 ziarenka ziela angielskiego drobno zmielone,
o - 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
o - szczypta gałki muszkatołowej,
o - szczypta imbiru,
o - 2 łyżki ostrej musztardy (u mnie rosyjska firmy Kamis),
sn - sól morska jodowana do smaku.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić i rozgotować. Dodać ocet winny, kurkumę, cukier, cebulę i przyprawy. Gotować do zupełnej miękkości cebuli. Następnie całość zmiksować na gładką masę i przestudzić. Dodać musztardę, dokładnie wymieszać i posolić do smaku. Wymieszać i przełożyć do słoiczków.
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z książki "Zioła i przyprawy mojej kuchni" B.Markuzy-Bireckiej.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

czwartek, 15 lipca 2010

Dziś kolejny przepis na rewelacyjny dodatek do potraw wszelakich. Sama jeszcze nie miałam okazji go wypróbować, ale stosowałam ten ocet z powodzeniem podczas tegorocznego urlopu.
Jest niezwykle aromatyczny i warto zrobić go właśnie teraz, kiedy jest bogactwo świeżych ziół, a za oknem grzeje słonko.

...
Ocet ziołowy
przygotować w równych ilościach listki:
k - melisy,
g - bazylii,
g - rozmarynu,
g - kwiatu lawendy (nie mogę odnaleźć właściwej klasyfikacji smakowej lawendy, więc pokierowałam się własnymi odczuciami - wg mnie należy ona do smaku kwaśnego),
sł - estragonu;
poza tym potrzeba:
o - ząbek czosnku,
o - szczyptę kwiatu muszkatołowego,
sn - 2-3 grudki gruboziarnistej soli morskiej jodowanej,
k - kilka suszonych skórek pomarańczowych i cytrynowych,
g - 1 liść laurowy,
sł - kawałek kory cynamonowej,
o - kilkanaście ziaren rozgniecionego czarnego pieprzu.
Wszystkie składniki umieścić w dużym słoju i zalać octem (6%) w takiej ilości, aby wszystkie składniki były pokryte.
Słój przykryć papierem i obwiązać, aby powstało papierowe wieczko. Papier nakłuć w kilku miejscach szpilką i postawić w nasłonecznionym miejscu na 14 dni.
Po tym czasie ocet przefiltrować przez bibułę i przelać do szczelnie zamykanych butelek, najlepiej z zakrętkami lub korkami.
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z książki Zioła i przyprawy mojej kuchni B. Markuzy-Bienieckiej, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

poniedziałek, 01 lutego 2010

Najprostszy z możliwych przepis na warzywa gotowane na parze. Mogą one stanowić doskonały obiadowy dodatek lub stać się daniem samodzielnym - u mnie wystąpiły w tej drugiej roli w towarzystwie drobno startego żółtego sera.
Przepis dodaję do swojej akcji "Gotujmy na parze!".

...


...
Mix warzywny gotowany na parze
Dowolną ilość warzyw, w kompozycji wg uznania i ochoty w danej chwili, dokładnie myjemy, kroimy na grubsze kawałki, płuczemy i układamy w naczyniu do parowania (u mnie są to dwa koszyczki w urządzeniu Tefal VS Vitacuisine 4001). Nastawiamy parowanie na 20 min (w przypadku warzyw krojonych drobniej) lub też na 30 min jeśli parujemy warzywa grubiej krojone.
Jeszcze gorące wyjmujemy z parowaru - można posypać drobno startym żółtym serem i przyprawami wg uznania.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.

piątek, 29 stycznia 2010

I jeszcze jeden przepis na obiadowy dodatek z wykorzystaniem buraczków.
Dodaję go do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian".

...


...
Buraczki na ciepło
1 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na bardzo drobnej tarce.
sł - w rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju z łyżeczką masła i dodając 2 łyżki pszennej mąki zrobić jasną zasmażkę,
sł - dodać starte buraki, podsmażać, stale mieszając, dosmakować miodem (ok. łyżeczki),
o - szczyptą imbiru,
o - szczyptą białego pieprzu,
sn - solą do smaku,
k - sokiem z cytryny (ok. 1-2 łyżki).
Podsmażać mieszając na słabym ogniu ok. 10-15 min.
...

...
Przepis pochodzi z książki Filozofia zdrowia A. Ciesielskiej.

Wykorzystane we wpisie foto pochodzi z tej strony.

czwartek, 28 stycznia 2010

Nie wszystkie przepisy zamieszczane na moim blogu były przeze mnie wykorzystane. Mimo to, co jakiś czas je publikuję, gdyż wiem, że sporo z Was z nich korzysta.
Jeśli macie ochotę dzielić się własnymi kulinarnymi spostrzeżeniami, piszcie komentarze lub wysyłajcie maile - chętnie je opublikuję jako Wasze uwagi do danego przepisu.
Z poniższego przepisu nie korzystałam, więc czekam na Wasze uwagi...
Przepis dodaję do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian".

...

...
Buraczki - ćwikła
sł - 1 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na bardzo drobnej tarce, dodać mieszając:
sł - łyżeczkę miodu,
o - słoik (0,2 l) ostrego chrzanu,
o - szczyptę białego pieprzu,
sn - sól do smaku,
k - sok z cytryny w razie potrzeby.
...

...
Przepis pochodzi z książki Filozofia zdrowia A. Ciesielskiej.
Wykorzystane w przepisie foto pochodzi z tej strony.

wtorek, 27 października 2009
Przecier z dyni
1 dynię obrać ze skóry (odmiany hokaido używa się razem ze skórką), pokroić na kawałki i wybrać gniazda nasienne. Ziarna ususzyć. Dynię umyć i pokroić w większą kostkę. Umieścić w dużym garnku i zalać zimną wodą, tak aby sięgała ona 10 cm ponad dynię. Gotować na średnim ogniu, często mieszając, do momentu aż się lekko zagotuje. Odstawić z ognia i zmiksować. Można ją lekko posolić. Przełożyć do słoików. W lodówce przechowywać przez tydzień, a jeśli ma nadawać się do spożycia na dłużej to trzeba go zapasteryzować.
Przecier dodaje się do zup (np. dyniowej, jarzynowej, kapuśniaku), placuszków, ciast i klusek.
...
.
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.
niedziela, 04 października 2009
Mam spore zaległości w przepisach, które ostatnio wypróbowałam, ale za każdym razem udało mi się zrobić dokumentację zdjęciową, więc powolutku nadrobię wszystko. Tym razem proponuję banalne i wszystim chyba znane krążki cukiniowe smażone w chrupiącej panierce. Świetnie nadają się jako obiadowy dodatek lub jako samodzielna przekąska. Uroku dodaje im prostota wykonania i błyskawiczny wręcz czas przygotowania.
...
Krążki cukiniowe w chrupiącej panierce
Panierka:
k - bułka tarta,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 1/4 łyżeczki nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - czarny pieprz,
o - czosnek granulowany,
o - szczypta imbiru,
sn - sól do smaku.
Wszystkie składniki wymieszać wg podanej kolejności.
Cukinię umyć i obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości ok.1cm. Każdy plaster maczać w rozmąconym jajku, a następnie dokładnie obtaczać w przygotowanej panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju (u mnie z pestek winogron) z obu stron na złoty kolor (do miękkości cukinii).
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
czwartek, 10 września 2009
Smażony oscypek może być samodzielną przekąską lub też dodatkiem do innego dania. Pamiętać jednak należy, że to nabiał, a nadchodzących coraz chłodniejszych dniach nie powinniśmy zjadać go zbyt wiele ze względu na jego wychładzające działanie.
Przepis dodaję do akcji "Say cheese!!!".
...
.
...
Oscypek smażony w panierce
panierka:
k - bułka tarta,
g - łyżeczka kurkumy,
sł - łyżeczka mielonych orzechów włoskich,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
o - czosnek granulowany (niedużo),
sn - sól do smaku.
Wszystkie składniki wymieszać wg podanej kolejności.
Oscypki pokroić w plastry o grubości ok.1-1 1/2 cm. Maczać w rozmąconym jajku i dokładnie obtaczać w panierce. Kłaść na rozgrzany olej z pestek winogron i smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
czwartek, 13 sierpnia 2009
Z premedytacją ugotowałam dziś więcej ziemniaków po to, aby wystudzone schować do lodówki, a wieczorem przygotować szybką kolację pachnącą roztopionym masłem i smażonymi ziemniakami.
Mój Syn był wprost zachwycony takim daniem, które zniknęło z talerza w tempie błyskawicznym. Jako dodatek zażyczył sobie ziołowy ketchup, który normalnie używamy do pizzy.
Spróbowałam zapropnowanego przez niego połączenia i... było pyszne!
Ma chłop całkiem dobrze rozwinięty zmysł smaku :)
Przepis dodaję do akcji "Małe Brzuszki Łakomczuszki".
...
.
...
Ziemniaczkowa kolacyjka
sł - tyle ugotowanych i porządnie schłodzonych ziemniaków, na ile mamy ochotę (dobrze jest pilnować, aby ziemniaków zbytnio nie rozgotować) pokroić w plastry o grubości ok. 1cm,
sł -  na patelni rozgrzać masło i układać na nim ziemniaki; smażyć je na złoty kolor z obydwu kolor aż będą chrupiące.
Podawać z ketchupem lub z innym pasującym wg uznania dodatkiem.
UWAGA! Danie zaleca się zjadać bez użycia jakichkolwiek sztućców, a z wykorzystaniem własnych paluszków :)
...
.
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
środa, 12 sierpnia 2009
Kiedy mój Syn był jeszcze malutki nie do końca chętnie sięgał po leżącą na jego talerzyku fasolkę. Natomiast bardzo lubił frytki - zwłaszcza te przygotowywane w domu przez Dziadka Edka. W tym właśnie czasie wymyśliłam "frytki" fasolkowe, które nie są niczym innym, jak szparagową fasolką gotowaną  (ze sporą ilością kurkumy, aby były żółciutkie) polaną przesmażoną na maśle bułką tartą.
Przepis dodaję do akcji "Małe Brzuszki Łakomczuszki".
...
.
...
"Frytki" fasolkowe
Fasolkę szparagową ugotować wg przepisu podanego tutaj, ale w smaku gorzkim dać całą płaską łyżeczkę kurkumy.
Przygotować przesmażoną bułkę tartą:
sł - 1/4 kostki masła roztopić na patelni, dodać:
o - szczyptę imbiru,
sn - szczyptę soli,
k - 3-4 łyżki bułki tartej.
Przesmażać, mieszając drewnianą łyżką, aż bułka zrobi się złota. Polać ułożoną na talerzu fasolkę i gotowe!
...
.
...
Moje uwagi: czasem obok tak przygotowanej fasolki na talerzu pojawia się u nas również majonez; wówczas każda "frytka" jest w nim porządnie namaczana :)
...
Przepis jest mojego autorstwa.
 
1 , 2