poniedziałek, 03 maja 2010

Szybkie i smaczne danie, które może stać się zarówno daniem głównym, jak i bardzo sycącą przekąską.
...

Tarta z dwoma serami na cieście francuskim
k - opakowanie gotowego ciasta francuskiego (250g),
k - 1/2 kubeczka gęstej śmietany 12% lub 18%,
g - łyżeczka kurkumy,
sł - 1/4 puszki kukurydzy konserwowej bez zalewy,
sł - 1/4 puszki czerwonej fasoli bez zalewy,
sł - dowolny twardy żółty ser starty na grubej tarce,
sł - kawałek oscypka pokrojonego najpierw w średniej grubości plastry, a potem w paseczki,
sł - 3-4 kawałki papryki konserwowej pokrojonej w paseczki,
o - 1/2-1 łyżeczka oregano,
o - ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
sn - sól morska jodowana do smaku.
Foremkę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wykleić ją ciastem francuskim tak, aby boki tarty były zdecydowanie grubsze od jej środka.
Ciasto posmarować schłodzoną śmietaną (ma być cienka warstwa) i oprószyć kurkumą. Na to wysypać kukurydzę i fasolę, obydwa rodzaje sera i paprykę. Oprószyć przyprawami.
Piec w temp. 200st. przez 15-20min.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.

wtorek, 09 lutego 2010

Tym razem szukałam przepisu na ciasto cienkie z chrupiącymi brzegami. Dotarłam do przepisu Doroty, który niestety z moimi założeniami nie miał nic wspólnego. Co prawda pizza wyszła pyszna, ale na pewno cienka nie była.
Nie jest to idealna propozycja na "International Pizza Day", jednak może się okazać, że innej nie zdążę już z tej okazji zrobić, więc póki co dodaję ten przepis do powyższej akcji
.
...


...
Pizza z dwoma serami i brzoskwinią
sn - 1 1/2 szklanki wody źródlanej,
k - 3 1/2 szklanki mąki pszennej,
k - 1 łyżka suchych drożdży,
g - 1 łyżeczka kurkumy,
sł - 1 łyżka oleju z pestek winogron,
o - 1 łyżeczka suszonego oregano,
o - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
sn - 1 1/2 łyżeczki soli.
Składniki umieścić w foremce maszyny do chleba wg podanej kolejności. Nastawić program do ciasta rosnącego.
Po jego zakończeniu wyjąć ciasto na blat oprószony mąką, zagnieść raz jeszcze i uformować spód (lub spody) do pizzy. Ułożyć na blaszce. Posmarować ulubionym sosem i obłożyć dodatkami.
Piec w temp. 230st. przez 20-25min.
...
Ciasto tuż po wyłożeniu na blaszkę:

...
Gotowa pizza:

...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.

niedziela, 23 sierpnia 2009
Smaki i aromaty lokalnych specjałów doceniam w miejscu ich wytwarzania, ale prawdziwym rarytasem stają się dla mnie w zaciszu własnego domu. Wtedy mogę je do woli smakować i wąchać. Mogę obmyślać potrawy, do których je dodam. Zastanawiam się nad odpowiednim doborem składników.
Szczególny urok mają dla mnie sery i oscypki przywiezione z Zakopanego.
Nie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze cudownie pachną i niebiańsko smakują.
...
.
...
Zrobiłam spory zapas serów i mam nadzieję wykorzystywać je na wiele sposobów w swojej kuchni. Dziś moje towarzystwo rodzinne zażyczyło sobie pizzę z oscypkiem, więc taką obmyśliłam. Uroku dodało jej ciasto z dodatkiem mąki żytniej chlebowej i aromatycznych przypraw.
 
Przepis dodaję do akcji "Say cheese!!!".
...
.
...
Pizza z oscypkiem na pszenno-żytnim cieście
sn - 330ml zimnej wody źródlanej,
k - 400g mąki pszennej chlebowej typ 850,
g - 100g mąki żytniej chlebowej typ 720,
sł - 1 łyżka oleju z pestek winogron,
sł - 1 łyżka nierafinowanego cukru,
o - 1 kopiasta łyżeczka suszonego oregano,
o - 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
o - 1/4 łyżeczki curry,
sn - 1 1/2 łyżeczki soli morskiej jodowanej,
k - 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży.
Umieścić składniki ciasta w foremce maszyny do chleba wg podanej kolejności. Nastawić program do ciasta rosnącego. Po jego zakończeniu ciasto raz jeszcze zagnieść i rozwałkować na porządaną wielkość. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu do napuszenia na ok. 20-30min.
...
W tym czasie przygotować sos jogurtowo-ketchupowy:
k - 120-150g jogurtu naturalnego bez cukru,
g - 1/4 łyżeczki kurkumy,
sł - 1/2 łyżeczki nierafinowanego cukru,
sł - 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku,
o - 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
o - świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
sn - morska sól jodowana do smaku,
k - 2-3 łyżki dobrej jakości ketchupu ziołowego do pizzy.
Wszystkie składniki sosu wymieszać i rozsmarować na cieście.
...
Na tak przygotowane ciasto nakładać ulubione składniki. U mnie dziś były to: przesmażona na oleju z pestek winogron cebulka, szynka wieprzowa, świeże pomidory, ser żółty, kukurydza konserwowa i oryginalny zakopiański oscypek.
...
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200st. na 15min. Po tym czasie posypać startym na grubej tarce żółtym serem i zapiekać jeszcze przez 10min.
...
Przed pieczeniem:
 
.
.
Tuż po wyjęciu z pieca:
.
.
...
Moje uwagi: ciasto jest rewelacyjne, chociaż smakowo zbliża się w kierunku ciasta chlebowego; żeby składniki dobrze się razem trzymały, polecam przesypać je odrobiną żółtego startego sera mniej więcej w połowie warstw; ciasto można wyrabiać również ręcznie lub z pomocą robota kuchennego;
...
Przepis oryginalny na ciasto znalazłam tutaj, a jego zamiana zgodna z PP jest mojego autorstwa.
 
środa, 12 sierpnia 2009
Koniecznie chciałam zrobić wytrawną tartę, ale nie cierpię zagniatać kruchego ciasta. Zrobiłam więc tartę na cieście francuskim.
Wybór był trafny - wyszła pyszna, a przede wszystkim "zrobiła się" błyskawicznie!
...
Tarta z warzywami i grillowanym indykiem na cieście francuskim
sn - jedno opakowanie ciasta francuskiego (użyłam ciasta z Biedronki),
k - duży dojrzały pomidor obrany ze skórki i pokrojony na półplasterki,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - przesmażona na oleju z pestek winogron średnia cebula pokrojona w kosteczkę,
sł - ok. 80g mozarelli lekko odciśniętej,
sł - ok. 150g dowolnego żółtego sera,
o - oregano,
o - granulowany czosnek,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
o - kawałki grillowanego indyka (przygotowanego wg tego przepisu),
sn - sól do smaku
...
Formę do tarty wylepić ciastem francuskim, wylepić również brzegi i to najlepiej podwójną warstwą ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem.
Na cieście ułożyć pomidory, oprószyć kurkumą. Dalej położyć cebulkę, mozarellę pokrojoną w cienkie paseczki. Oprószyć oregano, czosnkiem i pieprzem. Ułożyć grillowanego indyka pokrojonego w paseczki. Oprószyć solą.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200st. przez 15min. W tym czasie na grubej tarce zetrzeć żółty ser. Posypać nim wierzch tarty i zapiec wszystko jeszcze przez 5min.
Podawać lekko ciepłe.
...
.
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
wtorek, 11 sierpnia 2009
I znów kolejna próba ciasta na pizzę. Dobre, nie powiem, ale nie idealne!
Z całą pewnością warte przypominania co jakiś czas, bo przecież przepisów na ciasto jest tak wiele, że szkoda byłoby uczepić się jednego :)
U nas tym razem z dodatkiem bardzo dojrzałych nektarynek - ich smak idealnie dopełnił pozostałe dodatki.
 
Przepis dodaję do akcji "Małe Brzuszki Łakomczuszki" i "Morelkowo-brzoskwiniowo".
...
. .
...
Pizza z nutką nektarynki
sn - ok.325ml letniej wody źródlanej,
k - 500g mąki pszennej chlebowej,
k - 7g suszonych drożdży,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 1/2 łyżeczki nierafinowanego cukru lub fruktozy,
o - 1 łyżeczka suszonego oregano,
o - szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
sn - 1/2 łyżki soli.
Wszystkie składniki umieściłam w foremce maszyny do chleba wg podanej kolejności. Nastawiłam program do ciasta rosnącego.
Po jego zakończeniu zagniotłam ciasto raz jeszcze i rozwałkowałam na placek wielkości blaszki do pieczenia - 40cmx40cm.
Posmarowałam sosem śmietanowo-czosnkowym, poukładałam wybrane dodatki - w tej wersji konieczne są 2-3 nektarynki - bardzo dojrzałe i pokrojone na ósemki.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200st. przez 15-20min.
...
Przed pieczeniem:
 
.
.
...
Oryginalny przepis na ciasto znalazłam tutaj, a jego zamiana zgodna z PP jest mojego autorstwa.
 
niedziela, 19 lipca 2009
Ziołowe ciasto do pizzy
Ciągle szukam idealnego ciasta do pizzy, stąd też za każdym razem nasza pizza jest robiona na innym spodzie. Tym razem było to ciasto ziołowe, z wyraźnie wyczuwalną nutą oregano. Po upieczeniu bardzo chrupiące od dołu i z boków, a puszyste w środku.
Z całą pewnością warte wypróbowania!
Przepis dodaję do akcji "Małe Brzuszki Łakomoczuszki" oraz "Zabawa z drożdżami".
...
..
 
...
Ziołowe ciasto do pizzy
k - 500g mąki pszennej,
k - 1/2 łyżeczki bazylii,
k - 40g świeżych drożdży lub dwie łyżeczki drożdży suchych,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 1/2 łyżeczki nierafinowanego cukru lub fruktozy,
sł - 2 łyżki oleju z pestek winogron,
o - 2 łyżeczki suszonego oregano,
o - łyżeczka suszonego czosnku,
o - 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
sn - płaska łyżeczki soli morskiej jodowanej,
sn - 250ml wody źródlanej (dałam żywiec zdrój).
Drożdże rozprowadzić z cukrem i lekko ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15min. aż wyrosną.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie zbyt twarde, to należy wlać jeszcze odrobinę wody), dolać olej i wszystko razem ponownie zagnieść. Na koniec wszystkie zioła. Zagnieść.
Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczęło puchnąć. Kulę ciasta rozwałkować na potrzebny placek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ulubionym sosem, posypać ziołami i nakładać dodatki wg uznania.
Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30min. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do temp. 200st. i piec ok.20min.
...
.
.
...
Przepis otrzymałam jakiś czas temu od graphini, a jego zamiana zgodna z PP jest mojego autorstwa.
niedziela, 12 lipca 2009
Co jakiś czas moje dziecko zapytane, co takiego zjadłoby dziś na obiad z wielkim uśmiechem na buzi odpowiada "Oczywiście pizzę!". Jak się pewnie domyślacie nie pędzimy wówczas do najbliższej pizzerii, ale robimy prawdziwą domową pizzę.
Dodatki i sos za każdym razem są różne, ale niezmiennie pizza należy do ulubionych dań mojego Synka, dlatego też przepis dodaję do akcji "Małe Brzuszki Łakomczuszki", a z racji dodatku drożdży nasza pizza pasuje również do akcji "Zabawy z drożdżami"
...
. .
...
Pizza z sosem śmiatanowo-czosnkowym
k - 375g mąki pszennej chlebowej typ 850,
k - 2 łyżeczki suchych drożdży,
g - 1/4 łyżeczki kurkumy,
sł - 1 łyżeczka nierafinowanego cukru,
sł - 2 łyżki oleju z pestek winogron,
o - szczypta imbiru,
o - szczypta czarnego pieprzu,
sn - 250ml letniej wody,
sn - 1/2 łyżeczki soli.
Drożdże, cukier, wodę i 1 łyżkę mąki połączyć w małym naczyniu, mieszać do czasu rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na 10-15min. Pozostałą mąkę wymieszać z solą, dodać zaczyn drożdżowy i olej, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez ok. 5min, aż będzie elastyczne. Odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce, ma podwoić objętość.
Po tym czasie wyjąć je na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść ponownie. Wyłożyć do formy o wymiarach 32cmx32cm. Nałożyć sos i dodatki.
...
Sos śmietanowo-czosnkowy
k - mały kubeczek kwaśnej śmietany 18%,
g - 1/4 łyżeczki kurkumy
sł - szczypta nierafinowanego cukru,
o - 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
o - łyżeczka oregano,
sn - sól do smaku.
Wszystkie składniki wymieszać i równomiernie rozprowadzić sos na cieście.
...
Dodatki dobrać wg uznania.
...
Piec 15-20min w temp. 200st.
...
.
.
.
 
...
Moje uwagi: lubimy żółty ser na wierzchu pizzy, ale nie posypuję nim dodatków od razu tylko na 5min przed końcem pieczenia; wtedy jest ciągnący, a nie przypalony;
...
Przepis oryginalny na ciasto znajdziecie tutaj, jego zamiana zgodna z PP jest mojego autorstwa.