wtorek, 24 sierpnia 2010

Sezon pomidorowy w pełni, a teraz w czasie późnego lata te właśnie warzywa są dla mniej najsmaczniejsze. Pachnące słońcem i latem idealnie nadają się do zachowania ich na zimę.
Dziś przepis na pomidory w całości w zalewie lekko osolonej. Tak przechowywane świetnie nadają się do sałatek, pizzy, zup, sosów, a także jako samodzielna przekąska.

...
Pomidory w całości
Bardzo dojrzałe, ale twarde i raczej małe pomidory, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Układać dokładnie w szerokich słoikach (idealne są te o pojemności 0,9 l).
Do każdego słoika dodać:
g - 1/2 łyżeczki majeranku,
sł - 1/2 łyżeczki kminku,
o - 1 plasterek cebuli (polecam odmianę czosnkową),
o - listek laurowy,
o - 5 ziarenek ziela angielskiego.
sn - zalać wszystko wrzącą osoloną wodą 1 łyżka soli morskiej jodowanej na litr wody), zakręcić i pasteryzować (u mnie w piekarniku) przez 10 minut od chwili zawrzenia.
...

...
Przepis pochodzi z książki Filozofia zdrowia A.Ciesielskiej.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

wtorek, 27 października 2009
Przecier z dyni na zimę
Dynię obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podlewając wodą, rozgotować na mus. Można ją też gotować nieco krócej i zmiksować na gładką masę. Dodać nieco soli i przełożyć do słoiczków.
Pasteryzować 10-15min.
...
 .
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.
Zdjęcie jest z tej strony.