sobota, 05 czerwca 2010
Cebulowe receptury lecznicze

Szerokie właściwości lecznicze cebuli znane są wielu wieków; co więcej, potwierdzają je współczesne badania naukowe. Jednak co decyduje o tym, iż właśnie cebula uważana jest za jedno z najwartościowszych dla zdrowia warzyw?
Otóż zawiera ona wiele cennych składników tj. białka, cukry, błonnik, potas, wapń, fosfor, żelazo, fluor, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C i PP. Olejek eteryczny, wydobywający się podczas krojenia cebuli zawiera specyficzne związki siarki o silnych właściwościach bakteriobójczych.
Jedzenie cebuli zapobiega odkładaniu się "złego" cholesterolu, przyczyniając się tym samym do zmniejszenia ryzyka zawału serca. Obniża też ciśnienie krwi, zmniejsza jej krzepliwość i zapobiega powstawaniu zakrzepów. Zwiększa odporność organizmu, chroni przed infekcjami układu oddechowego, pokarmowego i moczowego.
Cebulę zaleca się również rekonwalescentom oraz w stanach wyczerpania, zmęczenia i anemii. Reguluje ona pracę układu pokarmowego, zapobiegając zaparciom i wzdęciom. Łagodzi problemy z wątrobą i zapobiega kamicy żółciowej. Pomaga pozbyć się piasku z nerek i wspomaga leczenie chorób reumatycznych. Ostatnie badania wskazują, iż sok z cebuli obniża poziom cukru we krwi.
Dobroczynne właściwości można byłoby jeszcze długo wymieniać. Warto o nich pamiętać, kiedy dopadnie nas jakaś dolegliwość i zamiast od razu sięgać po chemiczne leki, spróbować powalczyć w naturalny sposób.
Dziś garść receptur leczniczych opartych właśnie na cebuli.
...

...
Przy przeziębieniu
Wkroić do garnka dużą cebulę, dodać 1/2 łyżeczki masła, po szczypcie soli i chili. Zalać 1/2 l wody źródlanej i zagotować. Wypić płyn i zjeść cebulę - jak najgorętszą.
...
Przeciw biegunce
Garść umytych łupin cebuli zalać 1/2 l wody źródlanej i gotować przez 10 min. Odcedzić, ostudzić. Pić po pół szklanki cztery razy dziennie.
...
Na obniżenie cholesterolu
Odwirować sok z cebuli w sokowirówce, wymieszać w równych proporcjach z sokiem z cytryny. Przechowywać w lodówce. Zażywać po łyżce dziennie. Ten soczek dodatkowo wzmacnia organizm i leczy anemię.
...
Przeciw miażdżycy
Wymieszać 30 dag zmiksowanej cebuli z 10 dag miodu, zalać mieszankę 1/2 l białego wytrawnego wina, odstawić na 3 dni. Potem odcedzić. Zażywać cztery razy dziennie po łyżce. Wino to m.in. zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
...
Przy chorobach dróg oddechowych
Posiekać drobno dwie umyte cebule, ulokować je w garnuszku, posypać grubą warstwą nierafinowanego cukru trzcinowego, szczelnie przykryć i odstawić na 10-12 godzin. Potem odcedzić sok i pić kilka razy dziennie po łyżeczce. Można też do szklanki soku z cebuli dodać dwie łyżki miodu, starannie wymieszać i odstawić na kilka godzin. Ten syrop trzeba zażywać co dwie godziny po łyżeczce - aż do ustąpienia dolegliwości.
...
Przy wszelkich zaburzeniach trawienia
1/2 szklanki startej cebuli wymieszać z 1/2 l czystej wódki, szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Zażywać dwa razy dziennie w szklance wody. Można dosłodzić miodem.
...
Przy bólach żołądka i kolce
Gotować dużą cebulę w 1/2 l mleka przez 20 min. Podzielić na 3 porcje i wypić w ciągu dnia.
...
Przy kamicy żółciowej
Posiekać dużą cebulę i dusić ją przez 10 min w 4 łyżkach oliwy z oliwek. Dodać 2/3 szklanki wrzącej wody, łyżeczkę smalcu i gotować jeszcze przez 10 min, mieszając. Lekko przestudzić.
Pić taką porcję dwa razy dziennie.
...
Przy stanach zapalnych wątroby
5 dużych cebul obrać i zmiksować z 2 szklankami płynnego miodu. Szczelnie zamknąć w naczyniu żaroodpornym i podgrzewać w kąpieli wodnej na małym ogniu przez 30 min. Jeść po łyżce dziennie przez 2 miesiące.
...
Przeciw hemoroidom
3 cebule zalać 2 litrami mleka, gotować bez przykrycia, póki cebule nie zmiękną. Zdjąć z ognia, przykryć garnek, zostawiając otwór i kucnąć nad nim w takiej odległości, aby para docierała do hemoroidów, ale nie parzyła. Wytrzymać póki wywar nie ostygnie. Poawtarzać zabieh co trzy dni przez miesiąc.
...
Na reumatyzm
3 nieobrane cebule pokroić w plastry i gotować przez 15 min w litrze wody źródlanej. Przestudzić, odcedzić. Pić 4 razy dziennie po szklance przed posiłkami.
Równocześnie stosować okłady na bolące miejsca: zetrzeć cebulę na miazgę, rozsmarować na gazie i przyłożyć tam, gdzie boli na 30 min. Powtarzać 4-5 razy dziennie.
...
Na stany zapalne pęcherza
Pokroić 2-3 cebule na plastry, podgrzać, gorące włożyć do lnianego woreczka i przykładać w okolice pęcherza, póki okład nie ostygnie.
...
Na odciski
Pokroić cebulę w plastry i zalać je 1/2 szklanki octu winnego. Odstawić na 30 min. Potem wyjąć jeden z plastrów i umocować go bandażem na odcisku. Gdy wyschnie, zastąpić go świeżym. Powtarzać, póki odcisk nie zmięknie.
...
Na czyraki
Przekroić cebulę, podpiec połówkę bez tłuszczu i przeciętą stroną przyłożyć do czyraka. Zabandażować. Zmieniać okład co 4-5 godzin.
...
Na użądlenia i ukłucia np. komarów
Na zaatakowane przez owada miejsce przyłożyć krążek świeżej cebuli. Łagodzi swędzenie. Zmniejsza opuchliznę.
...
Na stłuczenia i otarcia
Nasączyć gazę świeżym sokiem z cebuli, przyłożyć ją na obolałe miejsce, zabandażować.
...
Informacje dotyczące właściwości leczniczych cebuli oraz wszystkie receptury pochodzą z poradnika "Natura i Ty" nr 9-10, 2008.
Wykorzystane we wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.